Menu Close

Protų mūšis ,,AIDS geriau žinoti 2014“ Zarasų Ąžuolo gimnazijoje

Gruodžio 1 d. – pasaulinė kovos su AIDS diena. Jau praėjo beveik 30 metų, kai buvo užregistruotas pirmasis šios ligos atvejis. ŽIV ir AIDS – yra didžiulė grėsmė sveikatai. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ŽIV infekciją pavadino pirmąja žmonijos istorijoje pandemija, nes liga išplitusi visuose žemynuose ir valstybėse. Kasdien maždaug 14 tūkstančių asmenų pasaulyje užsikrečia ŽIV. ŽIV infekcija yra ne tik medicininė, bet ir socialinė, ekonominė, teisinė ar psichologinė problema, nes pagrindiniai infekcijos plitimo būdai yra susiję su rizikingu elgesiu. Bet kuriuo atveju, reikia pripažinti, jog AIDS vis dar yra neišgydoma liga, todėl jeigu šiai epidemijai nebus užkirstas kelias, ji nusineš daugybę žmonių gyvybių. Pažymint pasaulinę AIDS dieną, įvairiose gyventojų bendruomenėse Lietuvoje vyksta viktorinos, protų mūšiai, kurie skatina dalyvius giliau pasidomėti apie ŽIV ir AIDS bei stiprina įvairių gyventojų grupių budrumą, sektorių bendradarbiavimą

                      Tad ir Zarasų Ąžuolo gimnazija gruodžio 4 d. prisijungė prie Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro organizuojamos iniciatyvos – pasaulinę AIDS dieną paminėjo dalyvaudama protų mūšyje „AIDS: geriau žinoti“. Šį žaidimą organizavo Ignalinos raj. sav. visuomenės sveikatos biuro Zarasų skyrius.

Protų mūšyje dalyvavo devintų klasių atstovai. Azartiškų, nestokojančių sveiko humoro jausmo „protmūšio“ dalyvių laukė 16 netikėtų, nuotaikingų klausimų, o renginio pabaigoje nugalėtojų diplomai ir prizai. Mokiniai buvo suskirstyti į tris komandas (Ž-I-V). Kiekviena komanda susigalvojo komandos pavadinimą, rungėsi „kietekai“, „sveikuolės“ ir „linksmuoliai“.

Renginio vedančioji visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Neringa pristatė, kokia proga vyksta šis žaidimas, papasakojo, kada ir kaip pradėta minėti ši diena. Taip pat žaidimo dalyvius supažindino su statistiniais AIDS sergamumo duomenimis, moksliniais tyrimai, prevencijos priemonėmis. Klausimui atsakyti buvo skiriama iki 1,5 min. Po ilgai trukusios, įtemptos kovos, nedidele taškų persvara laimėjo komanda „kietekai“. Visi žaidėjai buvo apdovanoti prizais ir padėkos raštais. Šis renginys tapo puikia galimybe mokiniams parodyti ne tik savo erudiciją, išmonę, bet ir daugiau sužinoti apie AIDS. Taip pat prie šios organizuojamos iniciatyvos gruodžio 8- tąją prisijungs ir Zarasų žemės ūkio mokykla.

Skip to content